ÑAM ÑAM!
Elikadura osasuntsu eta orekatu bat izanez gero, garapen fisiko eta intelektual hobea lortuko dugu.
Haur elikadura osasuntsu bat lortzeko, hau anitza etaorekatua izan beharko da: karbohidratu, proteina, gantz, bitamina eta mineralez osatua. Elikagai guzti hauek zereal, lekale, fruta, barazki, arrain, haragi, arraultza etab.etatik lortuko ditugu; honela gerta daitezkeen gabeziak ekidinez.
4tik 12 urte bitartean janari ohiturak hartzen dira; elikagai batzuekiko gustua sortzen da eta beste batzuk baztertzera jotzen dugu. Beraz, etapa honetan familiek daukaten hezkuntza-lana oso garrantzitsua izango da.
Baina…nola erakutsiko diegu ondo jaten, haziera ona izan dezaten?
- Etxeko menua prestatzerakoan parte har dezaten utzi: honela gustuko dituzten platerak eta hain gustuko ez dituztenak jarri behar direla ohartuko dira.
- Erosketa garaian inplikazioa: une honetan elikagai mota desberdinak aukeratzearen arrazoia azalduz.
- Sukaldean sartu eta beraiek ere parte har dezatela: janaria prestatzeak daukan lanaz ohartu daitezela, honela gehiago balioztatuz.
- Familian jatorduak indartuz: guraso edo tutoreek denbora gehiago dute entzun eta galderak egiteko.
- Gurea den kultura gastronimikoaz hitz egin: errezeta tradizionalen jatorriak azalduz…
- Eredu izan: beraiek begiratzen duten ispilua zara, zuk egiten duzuna kopiatzeko joera dute.
- Jatorduak bakean egoteko une izan daitezela, liskarrik gabe: honela jatorduak ilusioz hartuko dituzte.
- Zapore eta eraketa desberdinak dauzkaten elikagaiak probatu.
JATEN DUGUNA GARA.